Brusnice

Brusnica je zimzeleni grm visok oko 25 cm. Plod grimiznocrvene brusnice sadrži organske kiseline, tanin, željezo i druge minerale.

Sazrijevaju od sredine kolovoza do kraja rujna. Stabljike su tanke, a listovi sitni i zimzeleni. Cvijet je bijel ili ružičast, dug 8 mm sa zvonastom krunicom i postavljen na vršcima stabljike u punašnim, visećim grozdićima. Plod čine koraljno crvene i kiselkaste bobe, trpkog, aromatičnog okusa.
Agroekološki uvjeti za uzgoj brusnica

Brusnica je veoma otporna na hladnoću i mraz (do -40 °C). Voli sunčana i suha mjesta. Potrebno je koristiti kišnicu za zalijevanje, posebno ako je voda koju imamo na raspolaganju previše karbonatna. Kod brusnica može se koristiti navodnjavanje površinskim prskalicama ili sistemom kap po kap koje ujedno ima prednost. Sistemi se zatrpaju u izdignutim gredicama u pravcu redova, prije sadnje. Navodnjavanje se primjenjuje u prvoj godini cijelo ljeto. Ne treba dozvoliti da između dva navodnjavanja dođe do potpunog isušivanja zemljišta. Traži humidna područja (područja gdje je količina padalina veća od isparavanja), hladnije položaje i kiselo tlo (pH 4,0 – 5,5). Brusnica se uzgaja u područjima s hladnijom klimom te kod nas uspijeva sve do 1 500 m nadmorske visine.
Agrotehnika pri uzgoju brusnice

Priprema tla za sadnju i podizanje nasada

Pripremiti gredicu visine oko 30 cm. Izvaditi biljku iz posude i posaditi u razini s tlom te površinu oko biljke pokriti s humusom na debljinu oko 2 cm. Sadi se u proljeće ili jesen, na dubinu od 5 – 7 cm. Ukoliko se sade sjemenjaci potrebno je korijenov sistem rasporediti odmah ispod površine zemljišta. Sadnice se rasporede duž redova u sredini uzdignutih gredica. Biljke se sade na 30 – 40 cm razmaka u redu ako je razmak između redova 80 – 90 cm, odnosno na 25 cm razmaka u redu ako je razmak između redova 100 cm. Jarak za svaku sadnicu treba biti dubok 20 – 25 cm. Kontejnirane biljke brusnice mogu se saditi tijekom čitave godine, a idealno doba za sadnju je od ožujka do svibnja.

Gnojidba

Preporučuje se koristiti samo gnojiva kisele reakcije, a vrlo je korisno upotrebljavati gnojiva spore razgradnje (8 – 9 mjeseci). Neophodno je svake godine dodati 10-ak litara treseta ili piljevine oko svake biljke.

Održavanje nasada

Između redova treba kositi i malčirati iglicama bora, kiselim tresetom ili piljevinom. Nakon dvije godine potrebno je prorijediti grane i ostaviti 4 – 5 novih izboja kako bi se biljka obnovila. Stare i suhe izboje orezujemo do mjesta nicanja, a one slabo rodne potrebno je srezati na četvrtinu visine grma.
Berba i skladištenje brusnice

U jesen, kada plodovi dozriju, uzgajivači poplavljuju polja. Prilikom berbe ispuste iz ruke pokoju bobicu da vide hoće li odskakivati od tla. To se događa zato jer brusnica u sebi ima četiri mjehurića ispunjena zrakom koji uzgajivačima koriste na dva načina. Kao prvo, ne moraju ručno brati plodove, već mogu poplaviti cijelo polje, zatim pomoću strojeva protresti biljke kako bi se zrele bobice odvojile od stabljike te sačekati da bobice isplivaju na površinu. Zatim ih jednostavno pokupiti i sortirati. Suvremeni strojevi za sortiranje brusnica rade na istom načelu.

Plodovi se beru kada su svjetlo crvene ili tamno crvene boje. Ukoliko se uberu rano kada nisu još dobro sazrele, mogu ostati gorke. Ipak brusnice dozrijevaju u tamnocrvenu boju nakon nekoliko tjedana uskladištenja, tijekom rashlađivanja. U ljeto bobice opadaju s biljke na kraju sezone berbe, ali u tom periodu bobice su prezrele i nisu dobre za skladištenje. Brusnice se mogu brati i ručno s grabljicama za bobice (slične onima koje se koriste za borovnice).

Ubrane i očišćene brusnice za svježe tržište mogu se čuvati 3 – 5 tjedana. Svježi plodovi se rashlađuju na temperaturi od 0 – 7 °C. Prezrele brusnice se ne čuvaju dobro pa ih je potrebno što prije prodati ili preraditi. Brusnice se mogu više mjeseci čuvati duboko zamrznute.

Sorte brusnica: Howes; Koralle; Mc farlin; Pilgrim; Red pearl; Stevens

Jedan od projekata:

Pokusno polje američkih brusnica u mjestu Biškupec nedaleko Varaždina.- investitor OPG Sardelić ; Varaždin

Podizanje pokusnog polja američkih brusnica započeto je 2009. u listopadu kultivacijom tla, te stvaranjem povoljnih agrotehničkih uvjeta. .

Na polju se nalazi 120 grmova u 6 sorata u pokusnoj fazi uzgoja.

U pokusnoj fazi ispituju se prilagodljivost sorte mikroklimatskim uvjetima lokaliteta, rodnost, kvaliteta roda, te ostali parametri bitni za donošenje odluke o zasnivanju proizvodne plantaže

Pokusno polje opremljeno je sustavom za navodnjavanje.

Na plantaži se provode suvremene metode uzgoja brusnica uz stalan nadzor parametara tla, vode, zraka, uz stručno vodstvo agronoma-B.S.AGRO.